Een betrouwbaar en professioneel MJOP

Sinds mei 2008 is iedere VvE wettelijk verplicht om een reservefonds en een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) te hebben, volgens de Wet verbetering functioneren VvE’s. Het opstellen van een MJOP kan een complex proces zijn, maar een goed meerjarenonderhoudsplan is essentieel voor de woonkwaliteit, veiligheid en het waardebehoud van het appartementencomplex. OPTIMO Beheer begrijpt dit als geen ander en biedt daarom maatwerkoplossingen aan met een professionele en persoonlijke aanpak. Dankzij persoonlijk contact en regelmatige locatiebezoeken zorgt OPTIMO Beheer ervoor dat het meerjarenonderhoudsplan nauwkeurig aansluit op de specifieke behoeften van jullie VvE. Bovendien kan OPTIMO Beheer jullie VvE ondersteunen bij zowel het opstellen als de uitvoering van het MJOP, wat zorgt voor continuïteit en consistentie in het onderhoudsproces.

VVE Beheerder blog OPTIMO Beheer laten opstellen MJOP

Wat kun je verwachten?

Ik kan jullie volledig ontzorgen bij het opstellen en uitvoeren.

Bij het laten opstellen van een MJOP door OPTIMO Beheer kun je rekenen op een grondige en gedetailleerde aanpak. Onze experts voeren een uitgebreide inspectie van het gebouw uit, waarna we een op maat gemaakt onderhoudsplan opstellen, inclusief een nauwkeurige kostenraming en een realistische tijdsplanning voor de komende jaren. Tijdens het hele proces onderhoudt OPTIMO Beheer nauw contact met jullie en bezoekt de locatie indien nodig, om ervoor te zorgen dat het meerjarenonderhoudsplan volledig aansluit op de unieke situatie van jullie VvE. Alles gebeurt uiteraard volgens de laatste normen en regelgeving, zodat jullie altijd voldoen aan de wettelijke vereisten.

De uitvoering van het MJOP

Ook tijdens de uitvoering van het MJOP kan ik jullie VvE ondersteunen.
Ook tijdens de uitvoering van het MJOP biedt OPTIMO Beheer volledige ondersteuning. We begeleiden de praktische uitvoering door actief toezicht te houden op de geplande onderhoudswerkzaamheden, samen te werken met betrouwbare en gecertificeerde aannemers, en ervoor te zorgen dat alle taken tijdig en correct worden uitgevoerd. Gedurende de uitvoering blijven we in nauw contact met de VvE om regelmatig updates te geven en eventuele aanpassingen snel door te voeren. Dit zorgt voor een soepel en efficiënt proces, waarbij jullie één vast aanspreekpunt hebben voor al jullie vragen en zorgen.
MJOP

Veelgestelde vragen VvE

Alles wat je moet weten over het MJOP

Ja, sinds mei 2008 is iedere VvE wettelijk verplicht om zowel een reservefonds te hebben voor het uitvoeren van onderhoud alsook aantoonbaar in het bezit te zijn van een meerjaren onderhoudsplan (ook wel MJOP, MOP, of MJOB genoemd). VvE’s kunnen ook door gemeenten worden aangesproken op achterstallig onderhoud en verplicht worden om direct onderhoud uit te voeren.

Het meerjarenonderhoudsplan  vormt de basis voor de primaire taak van de VvE: het in stand houden en onderhouden van het gebouw. Een goed meerjaren onderhoudsplan heeft de volgende voordelen:

  • Inzicht in onderhoudstoestand: Geeft duidelijkheid over de huidige staat van het gebouw.
  • Gedegen planning en begroting: Zorgt voor een gestructureerde aanpak en budgettering van toekomstig onderhoud.
  • Voorkomt hogere kosten: Vermijdt dure reparaties door achterstallig onderhoud.
  • Behoud van gebouwkwaliteit: Helpt de gewenste kwaliteit van het gebouw te handhaven.
  • Planmatig reserveren: Ondersteunt bij het reserveren van onderhoudsfondsen en bepalen van servicekosten.
  • Verkoopbaarheid: Maakt het complex waardevaster en de appartementen beter verkoopbaar.

De NEN 2767 is een Nederlandse norm voor conditiemeting van gebouwen en infrastructuur. Het biedt een objectieve en uniforme methode om de technische staat van bouw- en installatiedelen te beoordelen. Toepassing van deze norm in het MJOP zorgt voor een betrouwbare en consistente planning en uitvoering van onderhoud. De norm helpt bij het vaststellen van de conditie van een gebouw, het prioriteren van onderhoudswerkzaamheden en het maken van budgetramingen​.

Een Meerjaren onderhoudsplan is een gedetailleerd plan dat beschrijft welk onderhoud er aan een gebouw nodig is over een langere periode, meestal 10 jaar of 20 jaar. Het bevat een overzicht van de onderhoudsactiviteiten, de kosten en de tijdsplanning.

Een VvE reservefonds is bedoeld om de kosten van groot onderhoud te financieren. Het behoort op een aparte bankrekening te staan en de leden van de VvE leveren allemaal een bijdrage aan het reservefonds.

Het opstellen van een Meerjarenonderhoudsplan is van groot belang voor een VvE. Dit plan geeft inzicht in het onderhoud dat nodig is aan het gebouw op korte en lange termijn en de bijbehorende kosten. Bij het opstellen van het meerjaren onderhoudsplan is het belangrijk dat alle eigenaren van de VvE worden betrokken en inspraak hebben.

Het meerjaren onderhoudsplan wordt door de vergadering van eigenaren vastgesteld. Hierbij geldt dat de vaststelling met een gekwalificeerde meerderheid moet worden gedaan. Dit betekent dat er minimaal 2/3e van het totaal aantal stemmen van de VvE aanwezig moet zijn en dat er minimaal 2/3e van deze aanwezigen vóór het meerjaren onderhoudsplan moet stemmen.

Het is dus belangrijk om als VvE goed voorbereid te zijn op de vergadering waarin het meerjaren onderhoudsplan wordt vastgesteld. Het is aan te raden om een bouwkundige of externe VvE beheerder te betrekken bij het opstellen van het meerjaren onderhoudsplanen de begroting. Zij kunnen ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes en het opstellen van een realistische begroting.

Wanneer het meerjaren onderhoudsplan met een gekwalificeerde meerderheid is vastgesteld, zijn alle eigenaren verplicht om bij te dragen aan het reservefonds. Zo kan de VvE zorgen voor een goed gevulde buffer om het benodigde onderhoud aan het gebouw uit te voeren en kunnen financiële verrassingen worden voorkomen.

Een betrokken VvE Beheerder?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!